Siirry pääsisältöön

Unikon kukat sokerimassakakussa redvelvet pohjalla



Unikkokakku redvelvet pohjalla 

pohja noin 20 cm, korkea kakku

Olen tehnyt aiemminkin red velvet kakkuja ja ainoa löytämäni hyvä kakkupohja on K-ruoka ohje, jonka punaiseksi saaminen vaatii melko paljon pastaväriä. Yritin värjätä pohjaa myös punajuurisiseella, jolloin taikina tuli kauniin punaiseksi, mutta kakkupohjassa ei kypsänä väri näy enää. Mietin olisiko etikkapunajuurien liemi tehokkaampaa värjäämään, etenkin kun tässä kakkuohjeessa muutoinkin on etikkaa -sen voisi sitten jättää pois. Etikkapunajuuriliemi jäi nyt kokeilematta, lisäsin sen kuitenkin ohjeeseen. 



3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
3 rkl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
3 dl piimää tai kermaviiliä
1 1/2 öljyä
punaista pastaväriä, 
1 rkl valko- tai omenaviinietikkaa tai punajuurten etikkalientä

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet :perunajauhot, kaakaojauhe, vanilliinisokeri, leivinjauhe, sooda sekä suola. Sekoita jauhoseos varovasti nostellen taikinaan vuorottele nestemäisten aineiden kanssa -joukkoon piimä, öljy, elintarvikeväri ja etikka. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin, ettei taikina sitkisty.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20 cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia ennen kumoamista. Kumoa pohja ja anna jäähtyä kokonaan.

Leikkaa jäähtynyt pohja ohuiksi levyiksi ja kokoa ne pinoon käyttöjärjestyksessä - uunissa paistettaessa päällä ollut puoli tulee valmiissa kakussa pohjaksi. Itse kokoan kakut reunavuokaan, joten laitan kootessa tuon päällimmäisen osan pohjaksi. Kostuta kakkulevyt yksi kerrallaan vanilliinisokerilla maustetulla  maidolla ja pullasudilla. Laita vuorotellen väleihin täytteeksi piparminttutäytettä ja mansikkatäytettä. Tasoita kakun päällinen esimerkiksi kevyesti leikkuulaudalla päältä painaen tai jätä kevt, tasainen paino kakun päälle yön ajaksi. Säilytä kakku jääkaapissa - maut tasaantuvat ja kakku kostuu vähän.


Piparminttutäyte


2 dl  kermaa - Vispi flora tai tukun Knorr 30  tai vispikerma
1 liivate - käytän tukun isoja, mutta pieniä voi laittaa tässä saman määrän
2 rkl sitruunanmehua
100 g vaniljatuorejuustoa
50 g ranskanpastilleja
1/2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sekoita vaniljatuorejuusto pehmeäksi toisessa kulhossa. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, puserra liivatteista kevyesti vesi pois ja liuota ne sitruunanmehuun. Kaada seos tuorejuuston joukkoon, sekoita tasaiseksi esimerkiksi sähkövatkaimella samalla, kun kaadat liivatetta. Lisää seoksen joukkoon kerma ja sokerit kevyesti nostelemalla puulastalla tai nopeasti vatkaimella sekoittaen. Maista ja mausta tarvittaessa. Täyte ei saa hyytyä ennen kakun väleihin laittamista.


Mansikkatäyte


2 dl kermaa
3 liivatetta ( tukun isot Meiran lehdet tässä - laita kaupan pikkuliivatteita 4,5)
3 rkl sitruunanmehua
100 g vaniljatuorejuustoa
220 g pakastemansikoita soseutettuna
4 tl vanilliinisokeria

Sulata vähän ja soseuta mansikat. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sekoita vaniljatuorejuusto pehmeäksi toisessa kulhossa. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, puserra liivatteista kevyesti vesi pois ja liuota ne sitruunanmehuun. Sekoita mansikkasose ja tuorejuusto. Kaada seos tuorejuuston joukkoon, sekoita tasaiseksi esimerkiksi sähkövatkaimella samalla, kun kaadat liivatetta. Lisää seoksen joukkoon kerma ja sokerit kevyesti nostelemalla puulastalla tai nopeasti vatkaimella sekoittaen. Maista ja mausta tarvittaessa. Täyte ei saa hyytyä ennen kakun väleihin laittamista ja tämä tuntuukin kovin löysältä, mutta se hyytyy yön aikana kakun välissä.


Kuorrutin kakun vaahtokarkkimassan ja Satin ice sokerimassan seoksella - ystäväni neuvoi käyttämään näitä puoliksi kumpaakin, niin kakun pinta ei kulmistakaan repeä. Massan alle tuli sveitsiläinen marenkikreemi, ohje pitsikuvien alla. Teen yleensä kaksi kreemitystä ja niiden välillä kakku on hetken pakasteessa. Kreemipinta täytyy saada sileäksi metallilastalla, jotta massa asettuu tasaisesti kakun pintaan. Kulmaa hioin kahdella kakkulastalla kakun ollessa pyörivällä alustalla. 

Kakkupitsit olin tehnyt etukäteen Unelmakakut.fi tricot mix pitsijauheesta. Lisäsin siihen punaista pastaväriä. Tämä pitsiaine muodostaa melko kuivan pitsin, joka ei kestä pitkää säilytystä, vaan rapistuu. Pitsi on helppo tehdä, tällä kertaa lisäsin jauheeseen vettä ohjeen mukaan ja pastaväriä ja vedin metallilastalla pitsiseoksen pitsimuottiin ja annoin kuivaa huoneen lämmössä  yön yli. aamulla pitsi irtosi helposti vetämällä muotista. Kiinnitin sen kakun pintaan elintarvikeliimapisaroilla. Koristeeksi tuli vielä langoitettuja unikoita.





Marenki-tuorejuustokreemi kakun päälle

Perus-voi-marenkikreemin suhde on  1 osa munan valkuaista, 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita. Minä teen kreemin laktoosittomasta Sunnuntaimargariinista maun ja terveysperiaatteiden vuoksi - ja hyvää tulee, tosin tämä ei kovetu yhtä paljon kuin voikreemi. Voi käy yhtä hyvin - jokaisella on oma makunsa. Voit tehdä kreemin ilman tuorejuustoa, jolloin siitä tulee kovempi pinta sokerimassan alle. 

Tästä annoksesta marenkikreemiä tulee liian paljon, loput voi pakastaa tai käyttää esim. kääretortun tai macaronssien täytteeksi. Marenkikreemiin voi tuorejuuston lisäksi tai tilalla lisätä myös kermavaahtoa mausteeksi ja rakenteen pehmittäjäksi.

100 g = 3 isoa valkuaista 
1  1/2  dl Siro sokeria
2tl vanilliinisokeria
200  g laktoositonta Sunnuntaimargariinia tai muuta vastaavaa tai voita
pastaväriä
100 g tuorejuustoa

Ota margariini huoneenlämpöön. Tee vesihaude - keitä vesi alemmassa kattilassa ja anna sen kiehua. Laita ylempään kattilaan munan valkuaiset (ei yhtään pisaraa vettä tai keltuaista) ja sokeri. Ylemmän kattilan pohja ei saa osua veteen. Keitä välillä sekoittaen, kunnes valkuais-sokeriseos on 65 asteista. Kaada se yleiskoneeseen ja vatkaa täydellä teholla, kunnes marenkiseos vaahtoutuu kovaksi vaahdoksi ja jäähtyy. Lisää jäähtyneeseen marenkiin margariini nokare kerrallaan. Jos massa juoksettuu tässä vaiheessa, jatka vain vatkaamista. Lisää mausteet ja väri.

 Vaahdota 100 g tuorejuustoa eri kulhossa, niin ettei siihen jää kokkareita. Lisää sitten se marenkiin ja sekoita varovasti lastalla. Jos lisäät kermaa tai tuorejuustoa, tee se varoen - juoksettunutta rakeisen näköistä kerma-marenkikreemiä en pystynyt pelastamaan. Lisää lopuksi pieni tippa väriä, tämä massa värjäytyy helposti.

Juoksettunut massa ei ole syömäkelvotonta, mutta se on ikävän näköistä. Tällä kertaa juoksettuminen oli lähellä, mutta sain massan korjattua lisäämällä siihen kylmää pehmitettyä tuorejuustoa ohjetta enemmän. Maista ja ihastu - tämä on todella hyvä kakun päällyste! Lisäksi marenkikreemin pääll äsäilyvät sokerimassakoristeet ja muut koristeet pitkään hyvinä.

Levitä kuorrute ohuesti ja tasaisesti kakun päälle. Kakku pakastimeen 10-30 minuutiksi ja toinen kerros kuorrutusta levitetään ensin kakun päälle, sitten reunoille. Tasoita lopuksi kuumalla lastalla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...