Unikkokakku redvelvet pohjalla
pohja noin 20 cm, korkea kakku
Olen tehnyt aiemminkin red velvet kakkuja ja ainoa
löytämäni hyvä kakkupohja on K-ruoka ohje, jonka punaiseksi saaminen vaatii
melko paljon pastaväriä. Yritin värjätä pohjaa myös punajuurisiseella, jolloin
taikina tuli kauniin punaiseksi, mutta kakkupohjassa ei kypsänä väri näy enää.
Mietin olisiko etikkapunajuurien liemi tehokkaampaa värjäämään, etenkin kun
tässä kakkuohjeessa muutoinkin on etikkaa -sen voisi sitten jättää pois.
Etikkapunajuuriliemi jäi nyt kokeilematta, lisäsin sen kuitenkin ohjeeseen.
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
3 rkl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
3 dl piimää tai kermaviiliä
1 1/2 öljyä
punaista pastaväriä,
1 rkl valko- tai omenaviinietikkaa tai punajuurten etikkalientä
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet :perunajauhot, kaakaojauhe, vanilliinisokeri, leivinjauhe, sooda sekä suola. Sekoita jauhoseos varovasti nostellen taikinaan vuorottele nestemäisten aineiden kanssa -joukkoon piimä, öljy, elintarvikeväri ja etikka. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin, ettei taikina sitkisty.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20 cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia ennen kumoamista. Kumoa pohja ja anna jäähtyä kokonaan.
Leikkaa jäähtynyt pohja ohuiksi levyiksi ja kokoa ne pinoon
käyttöjärjestyksessä - uunissa paistettaessa päällä ollut puoli tulee valmiissa
kakussa pohjaksi. Itse kokoan kakut reunavuokaan, joten laitan kootessa tuon päällimmäisen
osan pohjaksi. Kostuta kakkulevyt yksi kerrallaan vanilliinisokerilla
maustetulla maidolla ja pullasudilla.
Laita vuorotellen väleihin täytteeksi piparminttutäytettä ja mansikkatäytettä.
Tasoita kakun päällinen esimerkiksi kevyesti leikkuulaudalla päältä painaen tai
jätä kevt, tasainen paino kakun päälle yön ajaksi. Säilytä kakku jääkaapissa -
maut tasaantuvat ja kakku kostuu vähän.
Piparminttutäyte
2 dl kermaa - Vispi
flora tai tukun Knorr 30 tai vispikerma
1 liivate - käytän tukun isoja, mutta pieniä voi laittaa
tässä saman määrän
2 rkl sitruunanmehua
100 g vaniljatuorejuustoa
50 g ranskanpastilleja
1/2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma.
Sekoita vaniljatuorejuusto pehmeäksi toisessa kulhossa. Kuumenna sitruunanmehu
kiehuvaksi, puserra liivatteista kevyesti vesi pois ja liuota ne
sitruunanmehuun. Kaada seos tuorejuuston joukkoon, sekoita tasaiseksi
esimerkiksi sähkövatkaimella samalla, kun kaadat liivatetta. Lisää seoksen
joukkoon kerma ja sokerit kevyesti nostelemalla puulastalla tai nopeasti
vatkaimella sekoittaen. Maista ja mausta tarvittaessa. Täyte ei saa hyytyä
ennen kakun väleihin laittamista.
Mansikkatäyte
2 dl kermaa
3 liivatetta ( tukun isot Meiran lehdet tässä - laita
kaupan pikkuliivatteita 4,5)
3 rkl sitruunanmehua
100 g vaniljatuorejuustoa
220 g pakastemansikoita soseutettuna
4 tl vanilliinisokeria
Sulata vähän ja soseuta mansikat. Pehmitä liivatteet
kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sekoita vaniljatuorejuusto pehmeäksi toisessa
kulhossa. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, puserra liivatteista kevyesti
vesi pois ja liuota ne sitruunanmehuun. Sekoita mansikkasose ja tuorejuusto.
Kaada seos tuorejuuston joukkoon, sekoita tasaiseksi esimerkiksi
sähkövatkaimella samalla, kun kaadat liivatetta. Lisää seoksen joukkoon kerma
ja sokerit kevyesti nostelemalla puulastalla tai nopeasti vatkaimella
sekoittaen. Maista ja mausta tarvittaessa. Täyte ei saa hyytyä ennen kakun
väleihin laittamista ja tämä tuntuukin kovin löysältä, mutta se hyytyy yön
aikana kakun välissä.
Kuorrutin kakun vaahtokarkkimassan ja Satin ice sokerimassan seoksella - ystäväni neuvoi käyttämään näitä puoliksi kumpaakin, niin kakun pinta ei kulmistakaan repeä. Massan alle tuli sveitsiläinen marenkikreemi, ohje pitsikuvien alla. Teen yleensä kaksi kreemitystä ja niiden välillä kakku on hetken pakasteessa. Kreemipinta täytyy saada sileäksi metallilastalla, jotta massa asettuu tasaisesti kakun pintaan. Kulmaa hioin kahdella kakkulastalla kakun ollessa pyörivällä alustalla.
Kakkupitsit olin tehnyt etukäteen Unelmakakut.fi tricot mix pitsijauheesta. Lisäsin siihen punaista pastaväriä. Tämä pitsiaine muodostaa melko kuivan pitsin, joka ei kestä pitkää säilytystä, vaan rapistuu. Pitsi on helppo tehdä, tällä kertaa lisäsin jauheeseen vettä ohjeen mukaan ja pastaväriä ja vedin metallilastalla pitsiseoksen pitsimuottiin ja annoin kuivaa huoneen lämmössä yön yli. aamulla pitsi irtosi helposti vetämällä muotista. Kiinnitin sen kakun pintaan elintarvikeliimapisaroilla. Koristeeksi tuli vielä langoitettuja unikoita.
Marenki-tuorejuustokreemi kakun päälle
Perus-voi-marenkikreemin suhde on 1 osa munan valkuaista, 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita. Minä teen kreemin laktoosittomasta Sunnuntaimargariinista maun ja terveysperiaatteiden vuoksi - ja hyvää tulee, tosin tämä ei kovetu yhtä paljon kuin voikreemi. Voi käy yhtä hyvin - jokaisella on oma makunsa. Voit tehdä kreemin ilman tuorejuustoa, jolloin siitä tulee kovempi pinta sokerimassan alle.
Tästä annoksesta marenkikreemiä tulee liian paljon, loput voi pakastaa tai käyttää esim. kääretortun tai macaronssien täytteeksi. Marenkikreemiin voi tuorejuuston lisäksi tai tilalla lisätä myös kermavaahtoa mausteeksi ja rakenteen pehmittäjäksi.
100 g = 3 isoa valkuaista
1 1/2 dl Siro sokeria
2tl vanilliinisokeria
200 g laktoositonta Sunnuntaimargariinia tai muuta vastaavaa tai voita
pastaväriä
100 g tuorejuustoa
Ota margariini huoneenlämpöön. Tee vesihaude - keitä vesi alemmassa kattilassa ja anna sen kiehua. Laita ylempään kattilaan munan valkuaiset (ei yhtään pisaraa vettä tai keltuaista) ja sokeri. Ylemmän kattilan pohja ei saa osua veteen. Keitä välillä sekoittaen, kunnes valkuais-sokeriseos on 65 asteista. Kaada se yleiskoneeseen ja vatkaa täydellä teholla, kunnes marenkiseos vaahtoutuu kovaksi vaahdoksi ja jäähtyy. Lisää jäähtyneeseen marenkiin margariini nokare kerrallaan. Jos massa juoksettuu tässä vaiheessa, jatka vain vatkaamista. Lisää mausteet ja väri.
Vaahdota 100 g tuorejuustoa eri kulhossa, niin ettei siihen jää kokkareita. Lisää sitten se marenkiin ja sekoita varovasti lastalla. Jos lisäät kermaa tai tuorejuustoa, tee se varoen - juoksettunutta rakeisen näköistä kerma-marenkikreemiä en pystynyt pelastamaan. Lisää lopuksi pieni tippa väriä, tämä massa värjäytyy helposti.
Juoksettunut massa ei ole syömäkelvotonta, mutta se on ikävän näköistä. Tällä kertaa juoksettuminen oli lähellä, mutta sain massan korjattua lisäämällä siihen kylmää pehmitettyä tuorejuustoa ohjetta enemmän. Maista ja ihastu - tämä on todella hyvä kakun päällyste! Lisäksi marenkikreemin pääll äsäilyvät sokerimassakoristeet ja muut koristeet pitkään hyvinä.
Levitä kuorrute ohuesti ja tasaisesti kakun päälle. Kakku pakastimeen 10-30 minuutiksi ja toinen kerros kuorrutusta levitetään ensin kakun päälle, sitten reunoille. Tasoita lopuksi kuumalla lastalla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: